om Blokart

Grym segling på backen

”Älskling du är grym!” Jag hör min man ropa bakgrunden men är helt uppslukad av det jag håller på med; några decimeter från markplan med ett cykelstyre i mina händer och ett fullt segel som drar iväg med mig! Underbart. Farten ökar, jag sitter tryggt i gokartramarna och det både kittlar och suger i magen, jag skotar hem lite till. Jag tänker inte, bara gör. Visste inte att jag kunde. Jag drar i skotet tills farten nått max i förhållande till riktning och hjulen lättar, jag släpper inte utan styr istället undan för att kunna fortsätta hålla farten. Den är ljuvlig! Snart kommer svängen, jag släpper lite på skotet och Blokartens tre hjul tar mark igen. Så lätt det var, både att bygga upp och sakta ner farten och samtidigt ha koll på styrningen, säger jag som inte är någon seglare. Men det är däremot Jonas Bourghardt som under flera år har seglat jolle, varit professionell vindsurfare och älskar allt som har med segling och havet att göra. I höstas köpte han den svenska agenturen för Blokart racing och vill fortsätta utveckla den nya familjesporten i Sverige. Det är en miniform av landsegling, men skillnaden är att vem som helst, från 7-77 år kan prova.

 

Du har presenterat den som en familjesport, vad menar du?

”Det är en sport, där som du kan dela med hela familjen. Ha roligt tillsammans och tävla på samma villkor. Det är himla roligt. Det är en adrenalinsport, vilket gör det extra kul. Det är både fritid, samtidigt som man kan ”raca” med varandra. Lite gokartkänsla. Grejen är väl att det är går snabbt och är enkelt att sätta upp. Du kan i princip segla på en lunch, om du har mackor med dig. Det har jag och mina kompisar, om vi går ut så tar det väl en halv dag, vi seglar två timmar och då har vi fått vår beskärda del av skratt och adrenalin.”

 

För att komma igång snabbt, så krävs bara att få instruktioner från någon som kan. Mycket enkelt. Jonas Bourghardt förklarar att det är bekvämt och säkert. Han menar att du är igång på en halvtimma, och en bonus är att det funkar lika bra på marken som på isen. Det är bara att rigga medar istället för hjul.

 

Vad har du för planer?

”Målet är att ha ett öppet svenskt mästerskap 2015. Fram tills idag har vi cirka 150 stycken seglare i Sverige. Jag vill försöka samla dem i en klubb som vi ska kalla Blokart Sweden. Det ser jag fram emot. Det är  www.blokart.se eller  info@blokart.se som gäller för den som är nyfiken. Blokart Racing utvecklas också som en internationell sport, med organiserade, nationella och lokala blokart mästerskap runt om i världen. VM pågår faktiskt nu, ”as we talk” i Nya Zeeland.”

 

På frågan om vad det är för risker så är han inte speciellt orolig, han förklarar att produkterna har funnits i tio år utan några större fadäser. Om du skulle vältra så är det enda som gäller att hålla händerna i styret. Du sitter fastspänd och har en gokartram som skyddar dig från marken. Samtidigt som masten stoppar dig från att slå runt.

 

Hur länge har du seglat?

”Jag har haft min Blokart i tio år, men varit mer eller mindre den enda som seglat. Jag har inte funderat så mycket på det, det var först när jag blev erbjuden agenturen som jag insåg att jag kunde satsa på det här.  För det gör jag ju ändå säger han med ett flin.”

Han var i samband med övertagandet av agenturen också medbjuden att vara med och tävla i två stycken ”Holländska Öppna Mästerskap” i höstas. Med bra placeringar och blodad tand så har det bara gått framåt. De var fyrtio stycken som seglade, i olika viktklasser. Han förklarar enkelheten, det är högerregel som gäller och upphinnande båt som väjer.”

 

Vilka hastigheter går det att komma upp i?

”Det beror på vindar och storlek på segel. Hastighetsrekordet är 96 km/h. Det tror jag känns rätt snabbt när du sitter några centimeter över marken.”

Vilket undertecknad kan skriva under på.

 

Magdalena Andersson

action